Oud en Nieuw

De laatste maanden van 2022 zijn alweer aangebroken. Het is weer vroeg donker, het is nat en koud buiten en Sinterklaas is in het land. Met twee kleine kinderen in huis is het een heerlijke tijd. Ze vinden het echt geweldig, dat sinterklaasgebeuren. Spannend ook, trouwens. Hun routines zijn anders dan anders, ze overzien het niet zo goed als wij volwassenen, weten niet wat er komen gaat en ook niet wanneer het weer voorbij is.

De spanning die de kinderen ervaren rondom Sinterklaas, ervaren onze paarden hier ook met Oud en Nieuw. Coos is bang van vuurwerk. Héél bang van vuurwerk. Ook daar zie je een aantal dingen gebeuren: ze overziet het niet, ze weet niet wat er nog komen gaat en ook niet wanneer het voorbij is. Voor een eigenaar is het ook allemaal spannend, zeker als je paard 24 uur per dag buiten staat en al helemaal als je gewend was dat je paard ergens in pension stond en alle paarden ’s nachts op stal bleven. Zelf ben ik bang dat mijn paarden in paniek door de draden heen rennen. Naast onze track ligt het weiland van de buren, waarin zes jonge paarden lopen. Ze hebben de ruimte en over het algemeen rennen ze wel even rond maar blijft het daar dan ook bij. Het punt is dat hun weiland langer is dan onze track en dat ik bang ben dat Coos in paniek met de paarden van de buren mee gaat rennen, dwars door de draad heen. Of dat ze niet meer weet te stoppen en zichzelf een blessure loopt, of uitschuift in een bocht en zichzelf blesseert. Of, of, of… Wie paarden heeft weet dat het soms kwetsbare wezens zijn met het verstand op nul. Dat is althans mijn eigen ervaring.

Onze paarden stonden daarom op stal met Oud en Nieuw. Dat deed ik al jaren zo en dat werkte prima. Rond 18:00 uur gingen de paarden op stal, kregen ze hooi en deed ik het licht en de radio aan. Om 23:45 kregen ze een vol hooinet en om 02:00 liet ik ze weer naar buiten. Ik zat daarmee een stuk rustiger op de bank en de paarden vonden het prima. Maar dat was voor Coos bij ons kwam.
Coos heeft jarenlang in een stal gestaan en dat heeft haar geen goed gedaan. Ze weeft. Uren en uren kan ze van de ene kant van de stal naar de andere lopen, heen en weer, heen en weer. Ze raakt volledig in de stress. Haar hooi raakt ze niet aan, een rustige buurman heeft geen effect. Coos op stal zetten voor één avond is geen optie, want ze zou zich juist daar blesseren.

Het is natuurlijk ook niet logisch voor een paard om één avond in een jaar, terwijl de hele omgeving ineens anders is dan alle andere dagen, op stal te staan. Daar kom je mee weg als je een heel koel paard hebt, maar de meeste (sport)paarden zijn dat niet. Dat zijn routine-dieren die je niet blij maakt met ineens een hele andere omgeving. Bij een paard als Coos zou het zelfs de druppel zijn die de emmer op die avond doet overlopen. Neem daarom de tijd om je paard te laten wennen en bouw nu aan je routine voor Oud en Nieuw. Onze paarden zullen met Oud en Nieuw in de longeercirkel komen te staan. De track gaat dicht. Ze kunnen van de longeercirkel naar de schuilstal maar verder kunnen ze niet. Een mooie plek voor die avond, maar dan moeten ze er wel aan gewend zijn daar te moeten staan, anders bouwen ze spanning op. Spanning van een andere routine gecombineerd met spanningen van knallen en flitsen kan een hele slechte combinatie zijn. Om te voorkomen dat de routine die avond helemaal anders is bouwen wij dat nu al op.

Iedere avond geef ik ze nu op die plek hooi. Het licht in de longeercirkel gaat een tijdje aan, de track gaat dicht. Tien minuten, twintig minuten, een half uur. Iedere week een beetje langer. Er is geen stress bij de paarden en Coos begint geen rondjes te lopen. Op deze plek kunnen ze bij elkaar blijven, bewegen, eten en heb ik goed zicht op ze. De omheining is veilig, de bodem is goed. Coos krijgt die avond ook een iets dunnere deken op die avond zodat ze niet meteen gaat zweten als ze toch wat onrustig zou worden. Op deze manier heb ik er alle vertrouwen in dat het een veilige en ontspannen jaarwisseling zal worden.

Heb jij al nagedacht over Oud en Nieuw?