Winter: zegen of vloek?

De winter. Het seizoen waarin ik me het allerbeste voel. Ik ben dol op de winter. De frisse lucht, de lage temperaturen, het gebrek aan alles wat zowel kan vliegen als steken, de prachtige plaatjes. De gezelligheid in huis, de kou trotseren en daarna lekkere warme chocomel drinken met elkaar.

Dat is lang niet altijd zo geweest. Ik herinner me die keer dat mijn dochter, ze zal toen drie jaar zijn geweest, met haar laarsjes vastgezogen in de modder stond te gillen om haar moeder. Even later stond ik, net zo vastgezogen, in diezelfde plas modder terwijl mijn man op het droge zijn buik stond vast te houden van het lachen. Het avontuur liep af met een dochter bij wie de modder uit haar laarzen stroomde en een moeder die het opgaf haar laarzen bij iedere pas uit de modder te trekken en op haar sokken het ijskoude water uit kwam.

Nu was dit eenmalige incident vooral ontzettend grappig, maar dat is het natuurlijk niet wanneer je, net als ik destijds, meerdere keren per dag je laarzen uit de modder staat te trekken en de kruiwagen niet meer van zijn plek te krijgen is. De paarden waren iedere dag onherkenbaar door een dikke laag modder, ze kregen mok, konden soms nergens anders naar buiten dan in de gedraineerde buitenbak en uitmesten was een drama. Als het dan na zo’n natte periode begon te vriezen, of erger nog, sneeuwen, dan was ik de wanhoop nabij.

(Sport)paarden aan huis houden kan een uitdaging zijn. Zeker in de winter. Maar het kan echt, en het hoeft geen lijdensweg te zijn. Met een goed watermanagement-plan voorkom je modder. Eigenlijk is dat de eerste stap, want modder maakt het plezier om bij de paarden te zijn vaak een stuk kleiner. Maar dan? Want ook zonder modder kan er nog veel op je afkomen. Verlichting, bijvoorbeeld.
Zelf werk ik graag met een goede hoofdlamp om te voeren en uit te mesten. In de buitenbak heb ik goede verlichting zodat ik ook in het donker kan trainen. Jezelf voorbereiden op de winter kan ook een heel goed idee zijn. Staat je paard op ijzers? Bedenk dan alvast wat je kunt doen om gladheid te voorkomen en haal strooizout in huis. Strooizout is echt, echt, niet fijn voor paardenvoeten. Maar het is nog altijd beter dan een been breken! Paarden op ijzers hebben gewoon weinig grip, vergis je daar niet in. In de winter veeg ik de bestrating bijna niet. Dat laagje zand dat er op komt te liggen wordt veel minder glad dan stenen als het bijvoorbeeld onverwacht gaat ijzelen. Maar zeker paarden met ijzers zet ik bij (kans op) ijzel op een plaats zonder bestrating. De paddock bijvoorbeeld, of even op stal als ze maar voor een uurtje gladheid aangeven wordt.
Wanneer de kans op sneeuw toeneemt vraag ik mijn hoefsmid om preventief sneeuwringen te plaatsen. Mijn paard heeft er geen last van maar mocht het gaan sneeuwen kan ze naar buiten. Want sneeuw en ijzers, dat is zonder maatregelen geen fijne combinatie. Sneeuw vormt klonten onder het ijzer waardoor je paard op hakken komt te staan en dat is behoorlijk gevaarlijk.

Onze sportpaarden staan buiten. Altijd. Door ze te scheren voorkom ik dat ze tijdens hun werk last hebben van hun vacht. Je moet ze dan natuurlijk wel een goede deken opleggen, anders krijgen ze het koud. Stevig, goede pasvorm, waterdicht en warm, dat zijn mijn eisen. Een reserve-deken is ook wel fijn voor als er op zaterdagavond wat kapot gaat en de winkels zijn dicht. Met sneeuwringen kunnen ook de paarden op ijzers naar buiten en modder hebben we aangepakt door goed aan watermanagement te doen. Bij kou krijgen de paarden wat meer hooi om goed op gewicht te blijven, want warm blijven kost energie. Een gezond paard kan natuurlijk prima zonder deken naar buiten, en lang niet alle paarden hebben ijzers nodig. Maar als het voor jouw paard anders is, hoeft dit geen reden te zijn om je paard op stal te zetten. Paarden kunnen heel wat hebben. Het zijn dieren die liever in een wat koudere dan een warmere omgeving leven. Het is belangrijk dat er een plek is waar ze droog kunnen liggen en uit de wind kunnen staan. Veiligheid staat voorop en denk daarbij natuurlijk ook aan jezelf. Investeer in goede kleding waar je lekker warm in blijft, je zal merken dat je het met degelijke kleding veel beter vol kan houden buiten.

Voor het gaat vriezen rijden wij graag nog even met de weidesleep over de tracks om er voor te zorgen dat die mooi vlak zijn, we zetten het strooizout klaar voor als het nodig zou zijn, zorgen voor voldoende hooi en genieten van de prachtige plaatjes. Winter… kom maar op!